– Vår filosofi är att uppfödningen ska ske så naturligt och lokalt som möjligt men att vi ska använda kunskapen om foder, tillväxt och köttkvalitet för att få fram ett så bra, smakrikt och mört kött som möjligt.
Hela vårt arbete genomsyras av att visa största möjliga vördnad till djur och natur. På den här sidan kan du läsa mer om våra gårdar, vår uppfödningsprocess och fodret vi ger våra djur.
Längre ner på sidan hittar du också ett utdrag från vår vardag, där du kan följa arbetet på gården via Instagram.
På våra gårdar i Sörmland föder vi upp nötkreatur av köttras. Djurbesättningarna på samtliga gårdar består av dikor, kalvar, ungdjur och avelstjurar. Djuren lever hela sitt liv på samma gård med en hantering och skötsel de är vana vid från födseln. Vi som arbetar med djuren på gårdarna älskar våra djur. Vi sköter om dem varje dag hela året och vi känner dem.
En ko får en kalv om året. Kalven går med sin mamma på bete över sommaren. I varje kogrupp finns också en eller två avelstjurar. I september skiljs kalvar och kor åt. Då är kalvarna 5-8 månader gamla och korna förhoppningsvis dräktiga. Avelstjuren skiljs från gruppen något tidigare. I slutet av oktober tar vi in korna, de får vara ute så länge det finns bete. På flertalet av våra gårdar vistas djuren i djupströbädd av halm inomhus vintertid.
Basen i allt foder till våra djur är gräs, under alla årstider. Vintertid får djuren ensilage, ett konserverat gräs som läggs i plansilo eller i plastade balar. Korna får bara ensilage samt salt och mineraler. Ungdjuren som ska födas upp till slakt får en del kraftfoder som består av korn, havre och någon proteingröda; ärtor eller åkerbönor. Allt foder produceras på våra gårdar. Vi använder ingen importerad soja eller någon genmodifierad gröda i vår foderstat.
Den här sötisen har Elin döpt till O’boy 🥰🙌💚
Vi har vägt alla handjur födda 2022 idag. Vi kastrerar hälften, ca 25 djur, då kallas de för stutar. De andra 25 förblir tjurar. Stutar växer långsammare och de får gå på bete på sommaren. Vi väger dem så att vi kan följa upp tillväxten o veta när de är slaktmogna. I år har vi haft problem med vår spannmålskross så de har inte fått tillräckligt med energirikt foder. De har inte vuxit så bra som de brukar, väldigt tråkigt ! På sista bilden ser tjuren av typ Ferdinand 😅 tog halva dagen att få upp honom på vågen. Men till slut så ! Men några kan vara klara 🙏🏽💚 #älskakor #äkskskött
Här är Magnus som hämtar våra slaktdjur. 🙌😄💚Varje vecka slaktar vi 2-4 djur från olika gårdar. Det kan vara tufft om vi skickar en av våra favoriter. 😔 Men jag vet att våra djur har haft ett riktigt gott liv på gården. Jag äter hellre än av mina favoriter än kött från djur som jag inte har en aning om var de kommer ifrån. Jag vet inte hur de har haft det i sina liv. Kött ska ätas med vördnad. Kor är en del av kretsloppet, om vi inte åt dem skulle de säkerligen inte finnas kvar. Vi älskar att jobba o vara med dem. Slakteriet vi jobbar med värnar djurens omsorg. De har ett fint mottagningsstall, själva avlivningen går mycket snabbt. De hinner inte reagera. Vi har besökt slakteriet flera gånger och sett hur det går till. Vi är otroligt trygga med deras arbete. #älskakor #älskakött
En helt fantastisk dag på gården idag! Det var Korv o Bröd runda men vi kuppade in lite hamburgare också 🤭💚🐂🍔🌭 I kylen ser ni en bild före och en efter! Chorizon var försvinnande god 😋 Vädret var på vår sida ☀️❄️ vindstilla . Hoppas att ni alla fick se lite kalvar o kor också #älskakor
Varmt välkomna på Korv o Bröd runda idag ! 🍔🌭10-16 Vi kommer att grilla korv o hamburgare till försäljning att äta på plats. Självklart är gårdsbutiken öppen #älskakött @matkluster
Idag fick vi det första tvillingparet 💚💚 så små o fina! Det är två kvigor. #älskakor
ICA Kvantum Ekängen var vår första kund då vi startade år 2008. Så otroligt roligt ! De tar ansvar för hela djuret och säljer samtliga styckningsdetaljer i din köttdisk. Det är unikt att få nymald nötfärs i en livsmedelsbutik idag. Vi har haft många roliga aktiviteter genom åren. Det var Ekängen som tog initiativ till vårt Kosläpp år 2010. Vi baxnade när vi tänkt oss ett hundratal kunder… på tre dagar var vi uppe i 500 personer. Nu kör vi kosläppet i egen regi . Vi har haft kor på parkeringen, det var lite för stressigt för korna. Numera grillar vi hamburgare vid entrén, steker biff i butiken , lagar grytor och serverar . Är med på alla Julmingel och nu på torsdag Framdelsrea! Har bett om lite extra ben den här gången till grytan😋 Hoppas att vi ses! Varmt välkomna! #älskakött
Igår eftermiddag fick vi första levande kalven 🙏🏽💚. För drygt en månad sedan kastade en ko 😢 riktigt tråkigt. Alla kalvar märks och vägs. Inom 3 veckor ska de vara registrerade på Jordbruksverket. Nu börjar en intensiv men rolig period! #älskakor
Varmt välkommen att boka ditt nötkött inför helgerna ! Utlämning torsdag den 22 december mellan kl 15-18 på Lindholms gård! ✨🎄✨🎉🥂✨ #älskakött #vifyllerhyllorna
Nu gjuter vi betongen 🙌😀💚 Ser fram emot att inviga på måndag #älskakor #vifyllerhyllorna