Tjälknul - vad är det?

Mycket lättlagad bjudmat till många! Blir det rester är den perfekt smörgåspålägg

Receptet tjälknöl eller tjälknul skapades i början av 80-talet av Ragnhild Nilsson från Medelpad. De skulle tina en älgstek på svag värme i ugnen och glömde bort den. Den var helt smaklös och Ragnhild la den i en saltlag för att rädda den och få lite smak. När de sedan åt steken fans de den mycket mör och god.

Recept komponerat av
Martina Schagerlund.

Vi gör helst den här steken på nötrulle eller nötbog. Men det går självklart att göra på både rostbiff och innanlår. Det går naturligtvis att göra den på färskt kött också men det är roligt att göra den enligt ursprungsidéen som är på fruset kött!

6-10 personer
Ett fruset kött på 1 – 1,5 kg tar ca 10-12 timmar
Sätt ugnen på 75 grader och använd köttermometer.

60 grader rött kött
65 grader rosafärgat kött
70 grader genomstekt kött

Ingredienser

4 portioner

  • Saltlag till 1,5 kg kött
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 2 tsk råsocker eller honung
  • 1 skivad klyfta vitlök
  • 1 skivad lök
  • 3 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 knippa persilja

Gör så här

  1. Lägg köttet i ett ugnsäkert fat ställ in i ugnen.
  2. När köttet tinat stick i köttermometern
  3. Låt den vara i ugnen tills den nått önskad temperatur.
  4. Koka upp saltlagen med alla ingredienser, låt den svalna.
  5. Ta köttet varmt direkt ur ugnen och lägg i saltlagen.
  6. Låt den stå kallt ca 5-6 timmar, det kan vara längre också.
  7. Ta upp den och torka av lätt med hushållspapper.
  8. Skär tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng vintertid eller en fräsch potatissallad sommartid.

Köttdetaljer

Utforska vår samling av läckra recept sorterade efter köttdetalj. Oavsett om du har en fin entrecôte, en saftig fläskkarré eller en mör oxfilé i kylskåpet, hittar du här inspirerande rätter som passar just din köttdetalj. Välj din favoritdetalj och upptäck nya, spännande sätt att tillaga den på.