En saftig helstekt rostbiff är som gjord för en skön söndagsmiddag eller alla andra tillfällen då man är många. Det är lättare att lyckas med en stek än att steka den i skivor. Det finns två varianter att steka den på, engelskt eller franskt! Den engelska blir mer genomstket med en rosa kärna medan den franska får en jämn rosa färg. Men vem skulle du vilja ha som kock fransmannen eller engelsmannen?
Saftig rostbiff
Engelsk Rostbiff
Sätt ugnen till 250 grader
Ingredienser
4 portioner
Blandningen är beräknad för en rostbiff på 2-3 kg.
- 1 msk senapspulver
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
Fransk rostbiff
- Sätt ugnen på 125 grader
Ingredienser
4 portioner
Blandningen är beräknad för en rostbiff på 2-3 kg.
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk paprikapulver per kilo kött.
Gör så här
Engelsk Rostbiff
- Klappa in köttet med den.
- Dela en skalad lök, lägg den i en ugnsfast form och lägg köttet ovanpå.
- Stek i 250 grader i 20 minuter, sänk sedan värmen till 175
Fransk Rostbiff
- Klappa in blandningen runt om köttet.
- Ställ rostbiffen i ugnen och stek till önskad temperatur.
- Kan ta upp till 3-4 timmar beroende på hur stor stek man väljer.
Tips
Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer
- 55 grader blodig
- 60 grader medium
- 70 grader välstekt
Låt rostbiffen vila 30 min inlindat i smörpapper, ej folie då fortsätter den att tillagas, det är risk att den överlagas.
Köttdetaljer
Utforska vår samling av läckra recept sorterade efter köttdetalj. Oavsett om du har en fin entrecôte, en saftig fläskkarré eller en mör oxfilé i kylskåpet, hittar du här inspirerande rätter som passar just din köttdetalj. Välj din favoritdetalj och upptäck nya, spännande sätt att tillaga den på.