Portergryta - En riktig mustig och smakrik köttgryta!

En riktigt mustig och smakrik köttgryta! Porter tillsammans med saft och soja ger en djup och fyllig smak, medan enbär och timjan tillför en härlig kryddighet och arom. Genom att låta köttet sjuda långsamt blir det mört och saftigt. Perfekt serverat med pressad eller kokt potatis, grönsaker och gelé för att balansera smakerna.

Det här är en rätt som passar utmärkt till de kalla årstiderna och bjuder på rustik, hemlagad känsla med en modern twist.

Recept komponerat av
Martina Schagerlund.

Ingredienser

8-10 personer

  • 1 kg grytbitar av nötkött, högrev, ytterlår, fransyska eller märgpipa
  • 1 flaska porter eller mörkt öl
  • ¾ dl outspädd svartvinbärssaft
  • ½ dl soja
  • 10 enbär
  • 1 tsk timjan
  • 2 tärningar köttbuljong
  • ½ tsk svartpeppar
  • 15 små skalade lökar
  • 3 msk vetemjöl eller maizena
  • 1 dl grädde

Gör så här

  1. Skär köttet i strimlor eller tärningar. Om du vill kan du bryna köttet.
  2. Häll i porter, saft och soja i en gryta.
  3. Lägg i enbär, timjan, buljongtärningar och svartpeppar.
  4. Koka upp blandningen och lägg i köttet lite i taget så att vätskan kokar hela tiden.
  5. Låt grytan sjuda under lock 1,5 till 2 timmar.
  6. Fräs lökarna i lite matfett och lägg dem i grytan.
  7. Vispa ihop mjöl eller maizena med grädden, rör ner och koka grytan ytterligare 5 minuter.
  8. Smaka av, krydda mer med någon av ingredienserna om du önskar.

Servera med pressad eller kokt potatis, grönsaker och gelé!

Köttdetaljer

Utforska vår samling av läckra recept sorterade efter köttdetalj. Oavsett om du har en fin entrecôte, en saftig fläskkarré eller en mör oxfilé i kylskåpet, hittar du här inspirerande rätter som passar just din köttdetalj. Välj din favoritdetalj och upptäck nya, spännande sätt att tillaga den på.