Skip to main content

Om oss

REKARNEKÖTT

Vår filosofi

Vår filosofi är att äta av hela djuret, då får ni bitar eller som vi kallar det detaljer som passar till alla olika rätter av nötkött. På så sätt hjälper du till att äta kött på ett etiskt och hållbart sätt. Vi hjälper er med recept och tips för att ni ska få den bästa matglädjen och upplevelsen av vårt kött och alla detaljer!

Namnets ursprung

De är två gamla landområden som geografiskt ligger öster och väster om Eskilstuna.

Österrekarne som ligger i östra delen av Eskilstuna och gränsar mot Strängnäs Kommun och Västerrekarne som ligger väster om Eskilstuna och gränsar mot Kungsör och Arboga Kommun.

Våra gårdar ligger till största delen inom detta område men när vi vuxit och efterfrågan ökat har vi även gårdar i Strängnäs kommun som levererar djur till oss. Det viktigaste för oss är att uppfödningen sker enligt vår filosofi med egenproducerat foder, dikor med kalvar som föds upp samma gård, samt att det ska vara köttrasdjur.

Kärleken till våra kor

Vår filosofi är att uppfödningen ska ske så naturligt och lokalt som möjligt men att vi ska använda kunskapen om foder, tillväxt och köttkvalitet för att få fram ett så bra, smakrikt och mört kött som möjligt.

Hela vårt arbete genomsyras av att visa största möjliga vördnad till djur och natur.

Gårdar

På våra gårdar i Sörmland föder vi upp nötkreatur av köttras. Djurbesättningarna på samtliga gårdar består av dikor, kalvar, ungdjur och avelstjurar.

Djuren lever hela sitt liv på samma gård med en hantering och skötsel de är vana vid från födseln.

Vi som arbetar med djuren på gårdarna älskar våra djur. Vi sköter om dem varje dag hela året och vi känner dem.

Uppfödning

En ko får en kalv om året. Kalven går med sin mamma på bete över sommaren. I varje kogrupp finns också en eller två avelstjurar.

I september skiljs kalvar och kor åt. Då är kalvarna 5-8 månader gamla och korna förhoppningsvis dräktiga.

Avelstjuren skiljs från gruppen något tidigare. I slutet av oktober tar vi in korna, de får vara ute så länge det finns bete.

På flertalet av våra gårdar vistas djuren i djupströbädd av halm inomhus vintertid.

Foder

Basen i allt foder till våra djur är gräs, under alla årstider. Vintertid får djuren ensilage, ett konserverat gräs som läggs i plansilo eller i plastade balar.Korna får bara ensilage samt salt och mineraler.

Ungdjuren som ska födas upp till slakt får en del kraftfoder som består av korn, havre och någon proteingröda; ärtor eller åkerbönor.

Allt foder produceras på våra gårdar. Vi använder ingen importerad soja eller någon genmodifierad gröda i vår foderstat.

Närke Kött och Närkes Slakteri

Våra ungtjurar slaktas vid 12-18 månaders ålder då väger de mellan 600 och 700 kg. Kvigor och stutar är slaktmogna lite senare vid 15-24 månaders ålder, de väger då mellan 500-600 kg. Vi slaktar på ett mindre slakteri som också är vårt närmsta slakteri, Närkes Slakteri utanför Örebro.

Efter att slaktkroppen hängt en vecka för mörningens skull styckas den enligt våra kunders önskemål. Styckningen sker också så lokalt som möjligt på Närke Kött i anslutning till slakteriet. Allt kött vacuumpackas, på så sätt kan detaljerna möras några veckor till och köttfärsköttet malas direkt i butiken.

Hur handlar du vårt kött?

Förutom att du kan handla vårt kött i vår webbutik samarbetar vi med ICA butiker där vi säljer vårt nötkött. Gemensamt för dem alla är att de köper ett helt djur, vår filosofi är ju att visa vördnad för djuret och att hela djuret tas om hand.

Våra återförsäljare

ICA Kvantum Ekängen tar hand om hela djuret som helfall, dvs hela slaktkroppen med ben.

ICA Bergshamra får köttet grovstyckat från Närke Kött. De skär sedan ner detaljerna till butikspackat kött i tråg och de mal även nötfärsen.

De butiker som själva tar ansvar för att stycka och paketera köttet kan också tillgodose sina kunders önskemål och kan också säsongsanpassa köttet, dvs mer kött att grilla på sommaren och mer grytbitar på hösten.

ICA Torghallen tar emot detaljerna i färdiga förpackningar direkt att lägga i disken med mörningstid på förpackningen. Nötkött ska möras, det är allra bäst strax efter bäst före datum!

Nötfärsen går till Mälarchark som gör korv av högsta kvalitet. Vår logotyp finns på etiketterna på Mälarcharks korv där vi bidragit med råvaran som du kan handla i många livsmedelsbutiker. En lokal korv helt enkelt!