#älskakor

– Vår filosofi är att uppfödningen ska ske så naturligt och lokalt som möjligt men att vi ska använda kunskapen om foder, tillväxt och köttkvalitet för att få fram ett så bra, smakrikt och mört kött som möjligt.

Hela vårt arbete genomsyras av att visa största möjliga vördnad till djur och natur. På den här sidan kan du läsa mer om våra gårdar, vår uppfödningsprocess och fodret vi ger våra djur.

Längre ner på sidan hittar du också ett utdrag från vår vardag, där du kan följa arbetet på gården via Instagram.

Gårdar

På våra gårdar i Sörmland föder vi upp nötkreatur av köttras. Djurbesättningarna på samtliga gårdar består av dikor, kalvar, ungdjur och avelstjurar. Djuren lever hela sitt liv på samma gård med en hantering och skötsel de är vana vid från födseln. Vi som arbetar med djuren på gårdarna älskar våra djur. Vi sköter om dem varje dag hela året och vi känner dem.

Uppfödning

En ko får en kalv om året. Kalven går med sin mamma på bete över sommaren. I varje kogrupp finns också en eller två avelstjurar. I september skiljs kalvar och kor åt. Då är kalvarna 5-8 månader gamla och korna förhoppningsvis dräktiga. Avelstjuren skiljs från gruppen något tidigare. I slutet av oktober tar vi in korna, de får vara ute så länge det finns bete. På flertalet av våra gårdar vistas djuren i djupströbädd av halm inomhus vintertid.

Foder

Basen i allt foder till våra djur är gräs, under alla årstider. Vintertid får djuren ensilage, ett konserverat gräs som läggs i plansilo eller i plastade balar. Korna får bara ensilage samt salt och mineraler. Ungdjuren som ska födas upp till slakt får en del kraftfoder som består av korn, havre och någon proteingröda; ärtor eller åkerbönor. Allt foder produceras på våra gårdar. Vi använder ingen importerad soja eller någon genmodifierad gröda i vår foderstat.