Saftig rostbiff

En saftig helstekt rostbiff är som gjord för en skön söndagsmiddag eller alla andra tillfällen då man är många. Det är lättare att lyckas med en stek än att steka den i skivor. Det finns två varianter att steka den på, engelskt eller franskt! Den engelska blir mer genomstket med en rosa kärna medan den franska får en jämn rosa färg. Men vem skulle du vilja ha som kock fransmannen eller engelsmannen?

Engelsk Rostbiff

Sätt ugnen till 250 grader

Ingredienser

4 portioner

Blandningen är beräknad för en rostbiff på 2-3 kg.

  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fransk rostbiff

  • Sätt ugnen på 125 grader

Ingredienser

4 portioner

Blandningen är beräknad för en rostbiff på 2-3 kg.

  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk paprikapulver per kilo kött.

Gör så här

Engelsk Rostbiff

  1. Klappa in köttet med den.
  2. Dela en skalad lök, lägg den i en ugnsfast form och lägg köttet ovanpå.
  3. Stek i 250 grader i 20 minuter, sänk sedan värmen till 175

Fransk Rostbiff

  1. Klappa in blandningen runt om köttet.
  2. Ställ rostbiffen i ugnen och stek till önskad temperatur.
  3. Kan ta upp till 3-4 timmar beroende på hur stor stek man väljer.

Tips

Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer

  • 55 grader blodig
  • 60 grader medium
  • 70 grader välstekt

Låt rostbiffen vila 30 min inlindat i smörpapper, ej folie då fortsätter den att tillagas, det är risk att den överlagas.

Köttdetaljer

Utforska vår samling av läckra recept sorterade efter köttdetalj. Oavsett om du har en fin entrecôte, en saftig fläskkarré eller en mör oxfilé i kylskåpet, hittar du här inspirerande rätter som passar just din köttdetalj. Välj din favoritdetalj och upptäck nya, spännande sätt att tillaga den på.