En variant av Boeuf Bourguignon

Mustig fransk gryta, perfekt bjudmat till många en höstkväll!

Ingredienser

4 portioner

600-800 gr högrev, bog eller ytterlår av nötkött
Välj kött av samma styckningsdetaljer så att alla bitarna blir klara samtidigt.

  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 gr Champinjoner, gärna små
  • 1 pkt bacon
  • 4-6 dl rödvin
  • 2,5-5 dl buljong
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl eller maizena
  • 1 lagerblad
  • Smör att steka i
  • Timjan, salt och peppar

Gör så här

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
  2. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
  3. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i pannan under omrörning.
  4. Slå över allt i grytan på köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
  5. Skala smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka.
    Skär baconet i strimlor och stek de i pannan, när baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
  6. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om grytan verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl eller maizena som blandats ihop med rumsvarmt smör, som klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
  7. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.
  8. Servera med pressad potatis eller potatismos.
  9. Det bästa är att låta grytan stå en natt i kylen och gotta till sig!

Köttdetaljer

Utforska vår samling av läckra recept sorterade efter köttdetalj. Oavsett om du har en fin entrecôte, en saftig fläskkarré eller en mör oxfilé i kylskåpet, hittar du här inspirerande rätter som passar just din köttdetalj. Välj din favoritdetalj och upptäck nya, spännande sätt att tillaga den på.